От 21 декември Националната агенция по приходите започва да приема заявленията

...
От 21 декември Националната агенция по приходите започва да приема заявленията
Коментари Харесай

От 21 декември НАП приема от фирмите заявления за компенсации

От 21 декември Националната организация по приходите стартира да приема заявките за обезщетения на компаниите, които бяха принудени поради усложнената епидемиологична конюнктура да преустановят активност през ноември.

Това ще става посредством портала за елекронни услуги на Национална агенция за приходите, където ще има особено създадена платформа. Фирмите ще би трябвало само да посочат името си, засегнатите обекти и оборотите, реализирани през предходната година в същия интервал, в който през тази година не работят.

Това изясни шефът на Национална агенция за приходите Галя Димитрова на специфична видеоконференция, в която присъединяване взе и министърът на стопанската система Лъчезар Борисов.

Днес държавното управление утвърди даването на 156 млн. лева от Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност " към Национална агенция за приходите, с които да бъдат подкрепени затворените бизнеси. Фирмите от бранш Търговия - главно магазините в моловете, ще получат като отплата 10% от оборота, осъществен в периода 27 ноември-21 декември 2019 година Останалите обекти - заведения за хранене, нощни заведения, фитнес зали и прочие - ще бъдат обезщетени с 20%. Максималната безплатна помощ е 150 хиляди лева Парите ще бъдат изплатени на компаниите непосредствено от приходната организация.

Правителството реши да включи Национална агенция за приходите в схемата за подкрепяне, след като мерките за даване на безплатна помощ от Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност " се оказаха извънредно тромави. Микро и малките фирмите трябваше да чакат близо 4 месеца да бъдат утвърдени за грантове. Подобно е ситуацията и със междинните предприятия, които занапред подписват контракти, откакто аплайваха за финансиране през август.

" Необичайно е Национална агенция за приходите да бъде ангажирана с разходване на средства, само че разбираме, че бизнесът би трябвало бързо да получи помощта. Мобилизирали сме целия екип. Само Национална агенция за приходите може да реализира бърза поддръжка поради огромната база данни, с която разполагаме, и нашия опит ", изясни Димитрова.

Директорът на Национална агенция за приходите даде обещание единствено за две седмици да бъдат направени инспекциите и утвърждението на кандидатите за обезщетения. Минитърът на стопанската система Лъчезар Борисов пък увери, че през това време страната ни ще получи нужната нотификация от Еврокомисията, без която изплащането на средствата няма да е допустимо.

Национална агенция за приходите ще прави автоматизирани инспекции на заявените обороти на претендентите и по-късно и последващи инспекции във компаниите. " Гарантираме, че няма да се позволен злоупотреби ", съобщи Галя Димитрова.

Предвидена е възможност и за надхвърляне на бюджета от 156 млн. лева при по-голям брой заявки, като префинансираните средства ще бъдат обезщетени от Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР